A-kasse og fagforening – alt du skal vide

Sponsoreret

pexels christina morillo 1181562 scaled - A-kasse og fagforening – alt du skal vide

A-kasse og fagforening nævnes ofte i forbindelse med hinanden, og bliver du medlem af det ene, bliver du helt sikkert også anbefalet at blive medlem af det andet. Men hænger det virkelig sammen, og hvad er forskellen?

Hvad kan a-kassen hjælpe mig med?

Din a-kasse er din økonomiske sikkerhed, hvis du er nyuddannet og står uden job, har sagt dit job op eller er blevet fyret. Når du er medlem af en a-kasse, kan du få udbetalt dagpenge, som er en månedlig ydelse, der er højere end kontanthjælp.

Der findes forskellige regler fra a-kasse til a-kasse, men ofte skal du have været medlem af din a-kasse i minimum et år samt have indtjent et vis månedligt beløb, før du er berettiget til at søge om dagpenge.

Hvad kan fagforeningen hjælpe mig med?

Din fagforening udbetaler altså ikke penge til dig, hvis du pludselig står uden job. Til gengæld hjælper de med at varetage en lang række andre interesser for dig på arbejdsmarkedet:

  • Din fagforening kan klæde dig godt på til din næste lønsamtale, så du har styr på, hvor meget du fortjener i løn samt de argumenter, som du bør lægge vægt på i forhandlingen.
  • Trives du mindre godt på arbejdspladsen? Måske som følge af kollegaerne eller for mange opgaver. Din fagforening kan rådgive dig i, hvordan du skal håndtere udfordringer i den boldgade.
  • Din fagforening kan også sikre dig juridisk støtte i tilfælde af, at din ansættelseskontrakt ikke er i orden, du bliver uretfærdigt behandlet eller noget helt tredje.

Skal jeg være medlem af begge dele?

Der er ikke nogen lov, der siger, om du skal være medlem af det ene, det andet eller begge dele. Både a-kassen og fagforeningen udgør en sikkerhed for dig, når det brænder på. Nogle vil få stærkt brug for begge dele igennem arbejdslivet, og andre vil måske ikke få brug for nogen af delene.

Generelt anbefales det, at du er medlem af både a-kasse og fagforening, så du er sikker, hvis der skulle ske noget uventet. Meld dig ind her: https://www.businessdanmark.dk/fagforening/

Du vil måske også syntes om...